Je auto in brand gestoken. Wat nu?
In de eerste maanden van 2017 zijn er in totaal maar liefst 2.808 autobranden geregistreerd. Dit is het hoogste aantal in vijf jaar. Het is echt niet zo dat auto's opeens vaker dan in het verleden in brand vliegen. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van opzettelijke brandstichting door een onbekende dader.
Is de auto casco verzekerd dan zal de verzekeraar de schade vergoeden. Dat geldt ook bij een beperkt cascoverzekering, waarbij de uitkering dan vaak wel beperkt is tot de dagwaarde van de auto. Heb je echter een WA-verzekering voor uw auto dan zal de verzekeraar geen uitkering verlenen. De schade aan je auto komt dan volledig voor eigen rekening.
Verhalen van schade zeer beperkt
Uiteraard is dit zuur. De kans dat de dader bekend raakt is beperkt. Als dit al het geval is, is de kans dat je de schade op deze dader kunt verhalen nog beperkter.
Van een kale kip kun je immers niet plukken
Er zijn weinig maatregelen die je kunt nemen om brandstichting te voorkomen. Heb je een eigen garage waarin je de auto kunt parkeren, dan is de kans op risico van brandstichting beperkt. Heb je geen garage, dan kun je de auto zo veel mogelijk onder of dicht bij een lantaarnpaal parkeren. Pyromanen opereren liever niet in het zicht.
Voor- en nadelen overwegen
Overweeg je de beperkt-casco verzekering om te zetten naar een WA-verzekering, overleg dan met ons wat de voor- en nadelen van deze keuze zijn. Wij zullen daarbij uiteraard kijken naar de dagwaarde van de auto. Maar ook met jou bespreken in hoeverre je het totale verlies van je auto door brand of diefstal kunt opvangen uit eigen middelen.