Ligt uw voordeursleutel ook onder de bloempot?
60.700. Dat is het aantal schadeclaims dat verzekeraars in 2017 ontvingen naar aanleiding van inbraken in woningen.
7 inbraken per uur
60.700 inbraken per jaar. Is dat veel? Omgerekend zijn dat er gemiddeld 7 per uur. Elke dag. 365 dagen per jaar. Bij een inbraak gaat het niet alleen om de beschadigde en gestolen goederen. In veel gevallen leiden inbraken ook tot emoties die bij de bewoners spanningen geven. Het verlies van soms dierbare sierraden uit de familie. De wetenschap dat een onbekende zonder jouw toestemming in je veilige omgeving is geweest. De angst dat het nog eens zal gebeuren. Het zijn allemaal gevoelens die een inbraak extra belastend maken.
Drie hoofdgroepen van inbrekers
De daders van inbraken zijn globaal in te delen in drie groepen, te weten:
- Gelegenheidsinbrekers/drugsverslaafden: Deze groep inbrekers bereidt zich vaak niet voor op een inbraak. Zij zien een kans en beslissen om op dat moment in te breken. Die kans bestaat dan vaak uit een raam dat niet is afgesloten of een pand dat geïsoleerd ligt en waar geen licht brandt.
- De doorgewinterde crimineel: Dit zijn inbrekers die vaak eerst hun doel 'verkennen'. Hierbij kijken ze naar de dagelijkse gang van zaken, de indeling van de woning en eventuele genomen preventiemaatregelen.
- De professional: Dit is de crimineel die heel gericht met 'zware apparatuur' een inbraak pleegt voor specifieke zaken, zoals kunst of de inhoud van een een kluis.
Door het nemen van (vaak eenvoudige) preventiemaatregelen kun je het risico dat je het slachtoffer wordt van de eerste twee groepen inbrekers aanzienlijk verkleinen.
Bij het aanbrengen van preventiemaatregelen is het goed te weten dat inbrekers een hekel hebben aan:
- Lichten die automatisch aanspringen als iemand ‘s avonds uw woning nadert. Eenvoudig aan te brengen en zeer effectief;
- Geluid. Een hond is niet alleen een gewaardeerde huisgenoot, maar ook ideaal om inbrekers in spe af te schrikken. Heeft u geen hond dan kan een alarminstallatie ook goede diensten bewijzen.
De eerste twee groepen inbrekers willen maar één ding: Zo snel mogelijk weg zijn. Woningen die door goed hang- en sluitwerk lastig binnen zijn te komen, laten ze vaak met rust. Sloten zijn in alle prijsklassen te koop. Goed hang- en sluitwerk is wat duurder. Wij adviseren je om bij een bouwmarkt of sleutelspecialist je goed te laten voorlichten en niet te bezuinigen op de kwaliteit van dit hang- en sluitwerk. De investering die je doet is eenmalig en levert veel preventievoordeel op.
Verdere tips van de politie
Ook de politie roept u op om zelf waar mogelijk preventiemaatregelen te nemen om het aantal inbraken tegen te gaan. De tips die de politie geeft zijn onder meer:
- Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Je kent je eigen buurt het beste, dus als je het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
- Laat een lamp aan als je niet thuis bent en het donker is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
- Sluit ramen en deuren goed af, ook als je maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
- Heb je een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
- Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
- Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij jouw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan je sleutel(bos).